Falafel med mindre kcal
Är där nån som inte är glad för falafel? Tror knappast det
Jag testade göra falafelsmet och luftfriterade dom med endast några sprut av olja. Vilket gör att kaloriinnehållet blir mindre än om du friterar dom i olja.
Visst, dom saknar den gyllene färgen och det där frasiga runtom men det tyckte inte jag gjorde nånting.
Det blev en stor smet så jag frös in hälften går utmärkt att ta fram dagen innan och fritera innan det är dags att äta. För falafel är ju absolut godast nygräddade.
Recept:
Ingredienser

250 g torkade kikärtor
4 st vitlöksklyftor, delade
1 st gul lök, delad
50 g fryst persilja
2 tsk malen kummin
2 msk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 st röd chili (kan uteslutas)
0.5 tsk bikarbonat
olja till pensling eller spraya
Lägg kikärtorna i blöt minst 12 timmar.
Häll av vattnet från kikärtorna
Lägg dem i en matberedare, lite i taget om du inte har en stark motor. Mixa till en grynig massa. Lägg i alla kryddor. Mixa till en smet. Tillsätt ev lite vatten, smeten ska vara lite smulig och klibbig. Mixa sist i bikarbonaten.
Rulla ca 16 bollar och pensla dem med olja. (Jag har sprayflaska vilket gör att det går fortare än att pensla) glöm inte pensla/ spraya botten på airfryern eller bakplåtspappret.
Värm upp airfryen till 190 grader. Laga sen i ca 15 min. Det ska vara mellanrum mellan bollarna så att de inte klibbar samman. Vänd ev på dem efter 10 minuter.
Servera i Libabröd eller pitabröd eller som jag med hirs och vitlökssås