Falafel med mindre kcal

Är där nån som inte är glad för falafel? Tror knappast det 😛
Jag testade göra falafelsmet och luftfriterade dom med endast några sprut av olja. Vilket gör att kaloriinnehållet blir mindre än om du friterar dom i olja.
Visst, dom saknar den gyllene färgen och det där frasiga runtom men det tyckte inte jag gjorde nånting.

Det blev en stor smet så jag frös in hälften 😁 går utmärkt att ta fram dagen innan och fritera innan det är dags att äta. För falafel är ju absolut godast nygräddade.
Recept:
Ingredienser

250 g torkade kikärtor
4 st vitlöksklyftor, delade
1 st gul lök, delad
50 g fryst persilja
2 tsk malen kummin
2 msk spiskummin
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
1 st röd chili (kan uteslutas)
0.5 tsk bikarbonat
olja till pensling eller spraya

✅ Lägg kikärtorna i blöt minst 12 timmar.
✅ Häll av vattnet från kikärtorna
✅ Lägg dem i en matberedare, lite i taget om du inte har en stark motor. Mixa till en grynig massa. Lägg i alla kryddor. Mixa till en smet. Tillsätt ev lite vatten, smeten ska vara lite smulig och klibbig. Mixa sist i bikarbonaten.
✅ Rulla ca 16 bollar och pensla dem med olja. (Jag har sprayflaska vilket gör att det går fortare än att pensla) glöm inte pensla/ spraya botten på airfryern eller bakplåtspappret.
✅ Värm upp airfryen till 190 grader. Laga sen i ca 15 min. Det ska vara mellanrum mellan bollarna så att de inte klibbar samman. Vänd ev på dem efter 10 minuter.

Servera i Libabröd eller pitabröd eller som jag med hirs och vitlökssås

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *